Методологічні засади формування індивідуалізованих моделей тренувального процесу на основі показників варіабельності серцевого ритму - Дорошенко, В. В.; Захарченко, А. В. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглядаються існуючі наукові підходи щодо використання показників варіабельності серцевого ритму (HRV) як провідного індикатора функціонального стану організму під час фізичних навантажень Проведено огляд сучасних клінічних і експериментальних досліджень, присвячених оцінці HRV в контексті контролю кардіоваскулярної реактивності та підтримання безпечного рівня фізичної активності. Розглянуто підходи до моделювання серцевого ритму за допомогою методів машинного навчання, зокрема нейромережеві архітектури, що можуть опрацьовувати часові біомедичні сигнали й прогнозувати фізіологічні реакції в реальному часі. Перспективи подальших досліджень полягають у вдосконаленні моделей прогнозування з урахуванням більш широкого спектру фізіологічних факторів, розширенні застосування цих технологій у клінічній практиці та розробці персоналізованих тренувальних систем.