Цифрова компетентність майбутнього вихователя: виклики та інноваційні підходи до підготовки в умовах діджиталізації дошкільної освіти - Притуляк, Людмила Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті актуалізовано проблему професійної підготовки майбутніх вихователів до роботи в умовах стрімкої цифрової трансформації суспільства та освіти. Проаналізовано специфіку освітніх потреб сучасних дітей покоління «Альфа», для яких цифрове середовище є природним простором існування. Виявлено суперечність між зростаючими вимогами суспільства до якості дошкільної освіти та недостатнім рівнем готовності педагогів до використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). На основі аналізу Професійного стандарту «Вихователь закладу дошкільної освіти» та Європейської рамки цифрової компетентності освітян (DigCompEdu) обґрунтовано сутність цифрової компетентності як наскрізної трудової функції, що інтегрує інформаційну, медійну та комунікативну складові. Розглянуто трансформацію ролі педагога від транслятора знань до фасилітатора та навігатора у цифровому світі. Автором запропоновано та схарактеризовано інноваційні підходи до формування цифрової компетентності студентів, зокрема впровадження моделей змішаного навчання (blended learning) та технології «перевернутий клас» (flipped classroom). Окреслено практичні аспекти використання сучасних цифрових інструментів у дошкільній освіті: сервісів візуалізації та графічного дизайну (Canva), платформ для створення інтерактивних вправ (LearningApps), технологій доповненої реальності (AR) та середовища початкового програмування (ScratchJr). Особливу увагу приділено питанням кібербезпеки та етики використання штучного інтелекту. Зроблено висновок, що методично доцільна інтеграція цифрових технологій в освітній процес є необхідною умовою забезпечення конкурентоспроможності сучасного вихователя.