Економіко-цифрові моделі управління будівельними підприємствами - Онофрійчук, Олег Петрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано підхід до інтеграції технологічних і організаційних рішень у цілісну конструкцію, що перетворює дані на вимірювані результати щодо вартості, строків, продуктивності та ризиків протягом життєвого циклу об’єкта. На основі критичного огляду джерел сформульовано авторське трактування та показано відмінність від фрагментарної ІТ-інструменталізації. Систематизовано внесок BIM, Lean Construction, AI, Industry 4.0 і платформної взаємодії, запропоновано п’ять контурів інтеграції (дані й процеси; план–факт і KPI; аналітико-прогнозний шар; інтеграція та автоматизація; координація стейкхолдерів), а також п’ять етапів формування від стандартизації даних до екосистемного масштабування. Практична цінність полягає у можливості структурувати дорожню карту трансформації та підбирати метрики контролінгу для оцінювання ефектів.