Педагогічний супровід формування лідерських якостей курсантів у ВВНЗ - Гузенко-Пенцко, Юлія Олегівна; Легкий, Андрій Миколайович; Гузенко, Ірина Михайлівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Статтю присвячено обґрунтуванню педагогічного супроводу процесу формування лідерських якостей курсантів у вищих військових навчальних закладах в умовах сучасних соціально-політичних і професійних викликів. Актуальність дослідження зумовлена зростанням вимог до підготовки майбутніх офіцерів, які повинні поєднувати фахову компетентність із розвиненими управлінськими, комунікативними та особистісними якостями, необхідними для ефективного керівництва військовими підрозділами. Наголошено, що лідерство у військовій сфері постає не лише як сукупність управлінських умінь, а як інтегральна характеристика особистості, що охоплює систему цінностей, мотиваційну готовність, психологічну стійкість і здатність до відповідального прийняття рішень. У статті здійснено аналіз вітчизняних і зарубіжних наукових підходів до проблеми лідерства, окреслено особливості його формування в освітньому середовищі ВВНЗ та виявлено суперечності між потребою у цілеспрямованому розвитку лідерських якостей курсантів і недостатньою розробленістю системного педагогічного супроводу цього процесу. Обґрунтовано доцільність інтеграції навчально-виховної діяльності, психологічної підготовки та практично орієнтованих форм роботи як основи цілісного розвитку лідерського потенціалу майбутніх офіцерів. Особливу увагу приділено результатам досліджень, у межах яких доведено ефективність спеціальних програм розвитку лідерських якостей курсантів, що сприяють позитивним змінам у структурі особистості: зростанню впевненості у власних силах, удосконаленню комунікативних і організаторських здібностей, формуванню відповідальності та орієнтації на професійну діяльність. Показано, що системний педагогічний супровід створює умови для поступового становлення курсанта як суб’єкта управлінської діяльності, здатного діяти ефективно в умовах підвищеної складності та відповідальності. Зроблено висновок, що впровадження цілісної моделі педагогічного супроводу формування лідерських якостей у ВВНЗ є важливою передумовою підвищення якості військової освіти та професійної готовності майбутніх офіцерів, а також відкриває перспективи для подальших наукових досліджень у цій галузі.