Щодо працевлаштування неповнолітніх: правові гарантії та сучасні проблеми реалізації - Мудра, С. О.; Ортинський, І. М.; Паленичка, А. В.; Книшевич, В. Р. (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті досліджено особливості правового регулювання працевлаштування неповнолітніх, та особливості реалізації їх прав. Розглянуто положення Конституції України, Кодексу законів про працю України, конвенцію МОП Про мінімальний вік для прийняття на роботу, конвенцію ООН про права дитини, Кодекс України про адміністративні правопорушення й кримінальний кодекс України, де встановлено мінімальний вік про прийняття на роботу неповнолітніх, гарантії працевлаштування, права таких працівників, відповідальність, яка може наставати за порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці. Також, розглянуто окремі особливості укладення трудового договору з неповнолітніми, обмеження тривалості робочого тижня, та в яких випадках заборони праці останніх. Сформульовані пропозиції щодо необхідності посилення контролю з боку держави за діяльність роботодавців при веденні трудових відносин з неповнолітніми.