Інституційні та ціннісні чинники формування ефективної системи державного фінансового контролю земельних відносин - Котвицька, Наталія Миколаївна; Лапай, Дмитро Дмитрович; Турчиняк, Іван Ярославович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті досліджено інституційні та ціннісні чинники формування ефективної системи державного фінансового контролю земельних відносин в Україні. Обґрунтовано, що результативність контролю значною мірою залежить від якості інституційного середовища, рівня прозорості управління, дотримання правових норм і сформованості суспільних цінностей. Проаналізовано роль формальних і неформальних інститутів, а також вплив ціннісних орієнтацій на ефективність контролю у сфері землекористування. Визначено ключові проблеми чинної системи, зокрема фрагментарність управління та недостатню координацію контрольних органів. Запропоновано напрями вдосконалення державного фінансового контролю на основі інституційних реформ, цифровізації та розвитку культури відповідальності.