Вплив недосипання на фізичний розвиток студентів - Шлямар, Ігор Леонідович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Базова загальновійськова підготовка є обов’язковою у закладах вищої освіти та визначена як початковий етап підготовки майбутніх військовослужбовців до захисту Батьківщини. Перебування нашої держави чотири роки в умовах повномасштабної війни породжує нові реалії щодо обмежень у освітньому процесі. Наслідком цих обмежень є збільшення рівня стресу та виникнення проблем, таких як недостатня рухова активність, погіршення здоров’я, підготовленості та мотивації до вдосконалення фізичних якостей. У статті розглянуто вплив стресу, а саме недосипання на фізичний розвиток студентів. Досліджено та проаналізовано особливості режиму сну студентської молоді та його взаємозв’язок із показниками фізичного стану, працездатності та рівнем фізичної підготовленості. Встановлено, що хронічна нестача сну негативно впливає на відновлювальні процеси організму, знижує витривалість, м’язову силу та загальну фізичну активність студентів. Отримані результати підтверджують важливість дотримання раціонального режиму сну як необхідної умови збереження та покращення фізичного розвитку. Результати дослідження доцільно враховати у процес фізичного виховання та дотримання здорового способу життя студентської молоді.