Ефективність цифрової трансформації бізнес-процесів підприємств індустрії гостинності - Графська, О. І.; Холявка, В. З.; Радзімовська, О. В.; Боднар, Р. О. (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті досліджено ефективність цифрової трансформації бізнес-процесів підприємств індустрії гостинності як одного з ключових чинників підвищення їхньої конкурентоспроможності, адаптивності та стійкого розвитку в умовах структурних змін економічного середовища. Розкрито теоретичні підходи до розмежування понять дигітизації, цифровізації та цифрової трансформації, обґрунтовано доцільність розгляду останньої як комплексного процесу глибинного переосмислення бізнес-моделей і управлінських практик. Проаналізовано глобальні тенденції цифрової трансформації в туристично-готельному секторі, зокрема роль цифрових платформ, онлайн-каналів збуту, аналітики даних та автоматизованих систем управління у підвищенні ефективності операцій і якості клієнтського досвіду. Окрему увагу приділено українському контексту цифрової трансформації індустрії гостинності, визначено її особливості, ключові бар’єри та можливості розвитку. Показано, що впровадження цифрових рішень сприяє оптимізації внутрішніх процесів, розширенню ринків збуту, зниженню витрат і формуванню нових форматів взаємодії з клієнтами, водночас нерівномірність цифрової зрілості підприємств зумовлює потребу в цілеспрямованій підтримці малого й середнього бізнесу. Обґрунтовано стратегічні напрями підвищення ефективності цифрової трансформації бізнес-процесів підприємств гостинності, що передбачають розвиток цифрових компетентностей персоналу, стимулювання інвестицій в інновації, інтеграцію цифрових рішень із принципами сталого розвитку та посилення інституційної координації на національному й європейському рівнях. Зроблено висновок, що ефективна цифрова трансформація має розглядатися як системний інструмент створення доданої цінності для бізнесу, споживачів і суспільства загалом, що охоплює технологічне оновлення, трансформацію бізнес-процесів, управлінських підходів і моделей взаємодії з клієнтами, а також сприяє підвищенню стійкості та конкурентоспроможності підприємств індустрії гостинності в довгостроковій перспективі.