Інституційна диференціація моделей дуальної вищої освіти в Німеччині: між повною інституціоналізацією та інтеграційною реалізацією - Петрова, Софія Олексіївна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті здійснено порівняльно-педагогічний аналіз сучасних форматів реалізації принципу поєднання навчання і професійної діяльності в системі вищої освіти Федеративної Республіки Німеччини. Обґрунтовано, що відповідні освітні практики функціонують як диференційований сегмент, у межах якого співіснують різні організаційні та правові конфігурації. На прикладі спеціалізованого дуального університету та університету прикладних наук виявлено відмінності у нормативному статусі програм, механізмах взаємодії з роботодавцями, фінансових засадах і характері партнерських мереж. Доведено, що різноманіття форматів забезпечує адаптивність системи до регіональних соціально-економічних умов і сприяє переходу від формального поєднання теорії та практики до їх змістовної інтеграції. Окреслено можливості використання конструктивних ідей зарубіжного досвіду з урахуванням національного освітнього контексту.