Роль і місце корпоративної культури в становленні сучасної економічної теорії - Даниленко, Наталія; Дах, Марта (Академічні візії, 2026)
Анотація. Мета cформувати теоретичне обґрунтування ролі корпоративної культури в становленні сучасної економічної теорії та пояснити механізми її впливу на ефективність, інноваційність і стійкість організацій. Об’єктом є корпоративна культура як система цінностей, норм, неформальних правил і моделей поведінки в організаціях, що визначає економічні результати та характер управлінських рішень. У статті розглянуто роль і місце корпоративної культури в становленні сучасної економічної теорії та показано, що вона виступає не лише описовою характеристикою організації, а й економічним чинником, який впливає на продуктивність, інноваційність, якість управлінських рішень і стійкість підприємства в умовах невизначеності. Визначено корпоративну культуру як систему спільних цінностей, норм, неформальних правил, практик комунікації та моделей поведінки, які спрямовують дії працівників у ситуаціях неповної інформації та обмеженої раціональності. Охарактеризовано еволюцію наукових підходів від традиційного уявлення про фірму до організаційної економіки, інституціональної економіки, теорій фірми та поведінкової економіки, у межах яких корпоративна культура пояснює відмінності результатів за подібних ресурсів і формальних регламентів. Встановлено, що корпоративна культура функціонує як неформальний інститут, який знижує трансакційні витрати через формування довіри, передбачуваності та добровільного дотримання домовленостей, а також пом’якшує агентські конфлікти завдяки внутрішньому прийняттю цілей і стандартів відповідальності. Обгрунтовано, що вплив культури посилюється в умовах цифровізації, поширення віддаленої та гібридної праці, а також активного застосування технологій на базі штучного інтелекту, коли формальний контроль не охоплює всі рішення, а критичною стає роль етичних орієнтирів, прозорості, готовності до навчання та обміну знаннями. Доведено, що корпоративна культура може виступати джерелом стійкої конкурентної переваги як важковідтворюваний нематеріальний ресурс, якщо вона підтримує кооперацію, клієнтоорієнтованість, психологічну безпеку для експерименту та швидке організаційне навчання.