Програма підготовки фахівців до застосування систем штучного інтелекту у своїй професійній діяльності - Шевцов, Андрій (Академічні візії, 2026)
Анотація. В статті розглянуті підходи до створення програми підготовки фахівців різних галузей до застосування систем штучного інтелекту (СШІ) у своїй професійній діяльності, які не є спеціалістами з проєктування та програмування СШІ. Проєкт програми навчання створено на основі аналізу світового досвіду підготовки фахівців різних галузей до застосування СШІ, який спрямовано переважно на «AI literacy» – «ШІ-грамотність» для різних професійних сфер, де важливо не стільки програмувати, скільки коректно застосовувати СШІ у рамках виконання своїх основних трудових функцій на робочому місці. Програма, що пропонується, спрямована на підвищення кваліфікації для користувачів СШІ на всіх рівнях таксономії знань за Блюмом: запам’ятовування, розуміння, відтворення, використання, аналіз, оцінювання, створення нової інформації. Крім того, програма передбачає курс навчання фахівців, які будуть застосовувати СШІ не тільки в своїй персональній трудовій діяльності, але й організовувати відповідну професійну активність інших працівників, відповідати за їх базове навчання та консультації у цій сфері, правові та етичні питання використання СШІ в організації (на підприємстві), питання безпеки та налаштування роботи СШІ в конкретному фокусі діяльності організації. Запропонована програма формування компетентностей фахівців різних галузей у сфері застосування СШІ має включати теми й компетентності за такими модулями, як: 1) Теоретико-методологічні питання ШІ; 2) Підготовчі процеси у застосуванні СШІ; 3) Організація системного використання СШІ в організації й на підприємстві та застосування СШІ під час виконання основних трудових функції на робочому місці; 4) Допоміжні трудові функції фахівця під час організації використання СШІ в організації та на підприємстві. Особливу роль в курикулумі призначено першому модулю, який дає знання про сучасні підходи до методологічних психолого-філософських та «нейрофізіологічних» питань сфери «штучного інтелекту» та «штучної свідомості». Ці знання дозволять запобігти викривленому сприйняттю роботи СШІ, особливо у спілкуванні з чат-ботами на основі обробки природної мови (NLP). З метою найскорішої інноваційної імплементації СШІ в закладах, організаціях та на підприємствах запропоновано запроваджувати посади фахівців у сфері застосування СШІ, заради створення власної інноваційної екосистеми впровадження СШІ та можливості внутрішньої підтримки відповідних компетентностей персоналу на рівні коучингу та взаємодопомоги в колективі.