Дизайн як дослідницька практика: професійна підготовка майбутніх графічних дизайнерів у цифровому освітньому середовищі - Борисов, Вячеслав Вікторович; Борисова, Світлана Володимирівна; Маркович, Марія Йосипівна; Мацишина, Зоя Анатоліївна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті проаналізовано трансформації підготовки графічних дизайнерів у цифровому середовищі, які виходять за межі технологічних змін і мають онтологічний і методичний характер. Обґрунтовано, що домінування інструментально-технічного підходу до використання цифрових технологій зумовлює редукцію проєктування до формалізованих операцій, втрату його дослідницького виміру. Виявлено, що трактування об’єкта графічного дизайну як завершеного візуального продукту не відповідає умовам цифрового середовища, у якому він функціонує як процесуальне, відкрите й контекстуально залежне утворення. Обґрунтовано доцільність розгляду проєктування як дослідницько-дизайнерської практики, у межах якої дослідження, концептуалізація, експеримент і візуальна реалізація формують єдиний нелінійний процес. Визначено педагогічні умови реалізації процесуального підходу, що полягають у трансформації ролей учасників освітнього процесу, змісту навчальних завдань і критеріїв оцінювання результатів проєктної діяльності.