Методологічні аспекти застосування кількісних і якісних методів опитування у сфері туризму - Крупа, Оксана (Академічні візії, 2026)
Анотація. Мета статті полягає у систематизації методологічних підходів до застосування кількісних і якісних методів опитування у сфері туризму та у формуванні практичних рекомендацій для отримання надійних результатів. Об’єктом дослідження є процес організації та проведення опитувань у туризмі як інструменту збору й інтерпретації інформації про туристичний досвід, очікування та оцінки сервісу. В статті узагальнено методологічні аспекти застосування кількісних і якісних методів опитування у сфері туризму в умовах мінливого попиту, сезонності та зростання вимог туристів до якості сервісу й прозорості комунікацій. Визначено, що результативність кількісних опитувань у туризмі залежить від чіткого опису генеральної сукупності, коректного підходу до формування вибірки, нейтрального формулювання запитань і продуманої логіки шкал відповідей, які забезпечують порівнюваність оцінок між сегментами туристів і різними періодами. Охарактеризовано типові джерела похибок, серед яких перекоси через одноканальний рекрутинг респондентів, вплив контексту поїздки на відповіді, ефекти порядку запитань і зростання частки пропусків у надмірно довгих анкетах, а також запропоновано способи їх зниження через пілотування, квотування, контроль унікальності відповідей і прозорі правила очищення даних. Встановлено, що якісні методи, зокрема глибинні інтерв’ю та фокус-групи, є критично важливими для пояснення мотивацій і бар’єрів туристів, оскільки дозволяють відтворити логіку вибору, описати емоційну складову досвіду та виявити приховані причини незадоволеності, які не фіксуються стандартними анкетами. Обгрунтовано вимоги до якісного дизайну, які включають добір респондентів за принципом різноманітності досвіду, нейтральну роль модератора, етичні процедури інформованої згоди, а також системний аналіз через кодування тем і перевірку стійкості висновків.