Підвищення фізіологічних показників дітей засобами плавання - Бріскін, Юрій; Передерій, Аліна; Іванська, Олена (Академічні візії, 2026)
Анотація. Статтю присвячено дослідженню впливу систематичних занять плаванням на фізіологічні показники та функціональний стан організму дітей. Актуальність роботи зумовлена необхідністю пошуку ефективних засобів оптимізації фізичного виховання дітей в умовах зниження рівня рухової активності та зростання функціональних порушень основних систем організму. Плавання розглядається як універсальний вид рухової діяльності, що поєднує фізичне навантаження з особливостями водного середовища та забезпечує комплексний вплив на організм дитини. У ході дослідження використано комплекс антропометричних, фізіологічних і функціональних методів, що дозволили оцінити зміни показників фізичного розвитку, стану серцево-судинної та дихальної систем, а також рівень соматичного здоров’я дітей у процесі занять плаванням. Проведений педагогічний експеримент засвідчив позитивну динаміку показників життєвої ємності легень, результатів проб із затримкою дихання, індексів фізичної працездатності та функціонального стану серцево-судинної системи. Виявлені зміни свідчать про підвищення адаптаційних можливостей організму та покращення функціональних резервів дітей. Отримані результати підтверджують доцільність включення занять плаванням у систему фізичного виховання дітей як ефективного засобу впливу на фізіологічні показники, функціональний стан та загальний рівень фізичного розвитку. Практичне значення роботи полягає у можливості використання отриманих даних під час планування та організації занять з плавання в умовах закладів освіти та спортивно-оздоровчих установ.