Роль мотиваційних стратегій у подоланні мовного бар'єру під час вивчення іноземних мов - Козак, Алла Володимирівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. Мета полягає у теоретичному обґрунтуванні та практичній характеристиці мотиваційних стратегій подолання мовного бар’єру у студентів закладів освіти. У ході дослідження систематизовано групи чинників, що породжують мовний бар’єр у процесі вивчення іноземних мов. До них віднесено афективні, мотиваційні, когнітивні, лінгвістичні, соціально-позиційні, дидактичні, культурно-комунікативні та цифрові чинники, що впливають на мовленнєву поведінку студентів різними механізмами. На основі узагальнення літератури та структурно-логічного моделювання виокремлено комплекс мотиваційних стратегій подолання мовного бар’єру, які включають: підтримувальний зворотний зв’язок та позитивне підкріплення; формувальне оцінювання та самооцінювання; навчання емоційній регуляції; побудову ситуацій успіху й атрибутивні підходи; розвиток самоефективності; створення психологічно безпечного навчального середовища; розширення автономії і суб’єктності студента.