Ефективність авторських навчально-методичних розробок з англійської мови - Грищук, Галина (Академічні візії, 2026)
Анотація. Успішні авторські розробки, здебільшого, ґрунтуються на глибокому розумінні методики викладання, що включає цілі, зміст, методи та засоби навчання, а також створює умови для залучення та мотивації студентів. Ефективність авторських навчально-методичних розробок англійською мовою визначається рівнем їх відповідності сучасним вимогам персоналізації навчання, інтерактивності та комунікативної спрямованості процесу викладання. Метою статті є аналіз потенціалу авторських навчально-методичних розробок англійською мовою в контексті їх ефективності та практичного значення. Методологія дослідження передбачала використання методів аналізу та синтезу, абстракції, індукції та дедукції. У дослідженні аналізуються сучасні педагогічні рішення на основі цифрових технологій, зокрема, онлайн-платформи та мобільні додатки, інтерактивні інструменти, навчальні ігри, імітація автентичного мовного середовища, які активно залучаються до авторських розробок. Особливу увагу приділено ключовим дидактичним підходам – CLIL (Content and Language Integrated Learning) та TBL (Task-based learning), а також інтерактивним педагогічним технологіям (кейс-методи та мозковий штурм, модерація, гра World Café), які засвоюють теоретичні та практичні аспекти. Проаналізовано потенціал аудіо-мовних та аудіовізуальних методів, кейс-методу, гейміфікації, лінгвосоціокультурних та проектних методологій, в контексті поєднання їх елементів у межах авторських навчально-методичних розробок. У дослідженні обґрунтовано, що залучення сучасних цифрових та інтерактивних можливостей розширює функціональність навчально-методичних розробок англійською мовою та дозволяє сформувати ефективну стратегію навчання, що стимулює пізнавальну активність та творчу самореалізацію іноземною мовою.