Експериментальна програма підвищення фізичної підготовленості майбутніх фахівців з фізичної культури і спорту із застосуванням інноваційних технологій - Ковальова, Тетяна Михайлівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті обґрунтовано та експериментально описано структуру і зміст інноваційної програми підвищення фізичної підготовленості майбутніх фахівців з фізичної культури і спорту в умовах змішаного навчання. Актуальність дослідження зумовлена зниженням рівня рухової активності студентської молоді, поширенням дистанційних форм навчання та зростанням вимог до професійної підготовки фахівців галузі. Програма реалізовувалася протягом 36 тижнів і включала підготовчий, основний та завершальний етапи, що відповідали положенням теорії періодизації тренувального процесу. Її структура ґрунтувалася на результатах попереднього тестування та факторного аналізу, що дозволило диференціювати фізичні навантаження з урахуванням статевих особливостей і рівня фізичної підготовленості студентів. Зміст програми передбачав комплексне використання інноваційних фітнес-технологій аеробної, силової, функціональної, координаційно-стабілізаційної та відновлювальної спрямованості з поєднанням онлайн і офлайн форматів занять. Контроль інтенсивності фізичного навантаження здійснювався з використанням цифрових засобів моніторингу (смарт-годинників). Результати педагогічного експерименту засвідчили достовірне зростання показників витривалості, сили, швидкісно-силових якостей, гнучкості та спритності у здобувачів експериментальної групи, що підтверджує ефективність запропонованої програми та доцільність її впровадження в освітній процес закладів вищої освіти.