Загальні положення юридичної відповідальності військовослужбовців в умовах воєнного стану - Бакало, Валерій Петрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Актуальність обраної теми зумовлена низкою факторів. Насамперед, це безпрецедентні виклики воєнного часу в умовах повномасштабної збройної агресії рф проти України, коли потреба у військовій дисципліні, правопорядку та суворому дотриманні законів, виконанні завдань з боку усіх військовослужбовців є критично важливими для забезпечення обороноздатності держави. Також, будь-яке правопорушення, вчинене військовослужбовцем, може мати не лише юридичні наслідки, але й як прямі бойові втрати, так і стратегічні наслідки для національної безпеки. Доводиться констатувати й той факт, що за останні роки різко зросла кількість правопорушень, вчинених військовослужбовцями. Автор вважає, що юридична відповідальність військовослужбовців в умовах воєнного стану складає окремий правовий інститут, що має свої юридичні закономірні особливості, складається з низки правових субінститутів. Однак, й по нині теоретично не сформовано загальних положень правового інституту юридичної відповідальності військовослужбовців, особливо в умовах воєнного стану, що беззаперечно актуалізує цей напрямок дослідження. За результатами дослідження автор доходить до думки, що військове право встановлює більш суворі правила поведінки та стандарти військової дисципліни для військовослужбовців у порівнянні з іншими (цивільними) суб’єктами юридичної відповідальності. Як наслідок – значне число складів військових правопорушень, більшість з яких криміналізовані. Військові правопорушення вчиняються військовослужбовцями при виконанні обов’язків військової служби. Поза виконанням цих обов’язків військовослужбовцями вчиняються правопорушення, відповідальність за які настає на загальних підставах або на підставі Дисциплінарного статуту ЗСУ. За останнє десятиліття спостерігається посилення ролі військових командирів, поєднання дисциплінарної та адміністративно-деліктної влади в їх руках шляхом наділення їх широкими дискреційними повноваженнями в частині притягнення підлеглих до юридичної відповідальності. Поруч з цим, послабляється адміністративно-деліктна влада цивільних адміністрацій щодо військовослужбовців. В умовах воєнного стану юридична відповідальність військовослужбовців відмічається її суттєвим посиленням за рахунок каральної кримінальної та запровадження штрафної адміністративно-деліктної відповідальності. Вчинення військовослужбовцями військових правопорушень в умовах воєнного стану має наслідком погіршення його статусу військового, так і процесуального (процедурного) статусу ще до вирішення питання про застосування конкретної санкції юридичної відповідальності. До військовослужбовців застосовуються посилені заходи примусу та суттєві обмеження по службі. Санкції юридичної відповідальності за військові правопорушення містять більш суворі та специфічні для військової служби заходи. Також щодо військовослужбовців діють спеціальні підстави звільнення від юридичної відповідальності, а також обставини, що виключають протиправність діяння.