Цифрова компетентність викладачів професійної освіти: виклики сучасності та підходи до розвитку - Усата, Олена Юріївна; Насмінчук, Ірина Анатоліївна; Сидорук, Людмила Миколаївна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті обґрунтовано ефективні підходи та методи розвитку цифрової компетентності викладачів у контексті цифровізації освітнього процесу. Окреслено основні аспекти цифрової компетентності викладачів, що поєднують інструментальні навички, педагогічні знання та критичну обізнаність. Розглянуто особливості цифровізації професійної освіти, зокрема системні зміни, які супроводжують інтеграцію сучасних технологічних інструментів в освітній процес. Наголошено на тому, що ефективне функціонування розглянутих цифрових рішень безпосередньо залежить від рівня сформованості цифрової компетентності педагогічних працівників. Отже, сучасні виклики цифрової трансформації вимагають від педагогічного персоналу професійної освіти високого рівня сформованості цифрових компетентностей, здатності до адаптації та постійного оновлення знань і навичок у відповідності до динаміки технологічного та соціального розвитку.