Правове регулювання безробіття в Україні: сучасні виклики та перспективи - Лампицька, С. С.; Федько, А. І.; Терлецька, Я. С. (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті здійснено ґрунтовний аналіз правового регулювання безробіття в Україні, який охоплює ключові аспекти юридичного статусу осіб, що перебувають без роботи, та механізми державної підтримки таких громадян. Зокрема, розглянуто положення Закону України «Про зайнятість населення» та відповідних нормативних актів, які визначають права, обов’язки й соціальні гарантії безробітних. Особлива увага приділена ролі Державної служби зайнятості, діяльності центрів праці, їх ефективності у сприянні працевлаштуванню, а також процедурі надання допомоги по безробіттю. У межах дослідження проаналізовано, наскільки ефективно реалізується державна політика у сфері зайнятості та соціального захисту безробітних, зокрема молоді, яка є однією з найбільш уразливих категорій на ринку праці. Висвітлено питання взаємодії національного законодавства з міжнародними стандартами, зокрема Конвенціями Міжнародної організації праці та європейськими директивами, що регламентують соціальні права громадян. Підкреслено, що гармонізація українського законодавства з нормами ЄС є важливою умовою підвищення рівня захисту безробітних і стимулювання зайнятості серед молоді. Також розглянуто низку судових справ, які ілюструють практичне застосування норм про захист прав безробітних, зокрема у питаннях незаконного звільнення, невиплати допомоги чи дискримінації при працевлаштуванні. Порівняльний аналіз з європейськими моделями ринку праці (зокрема Польщі, Німеччини та Чехії) показує, що ефективність системи підтримки безробітних залежить від поєднання соціальних виплат із активними програмами навчання, перекваліфікації та стимулювання роботодавців. На основі отриманих результатів запропоновано напрями реформування українського законодавства у сфері зайнятості. Зокрема, йдеться про необхідність посилення гарантій для молодих спеціалістів, створення більш гнучких механізмів реєстрації безробітних, розширення електронних сервісів для пошуку роботи та запровадження системи моніторингу ефективності центрів зайнятості. Реформування у цьому напрямі сприятиме підвищенню соціальної стабільності, зменшенню рівня безробіття й формуванню сучасного, європейського підходу до реалізації права на працю в Україні.