Звільнення за власним бажанням: що робити, якщо роботодавець «НЕ ПІДПИСУЄ» заяву - Козій, Д. В.; Бачкай, Ю. І.; Харавʼюк, І. О. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено правову природу звільнення за власним бажанням відповідно до норм трудового законодавства України та проаналізовано проблему відмови роботодавця приймати або «підписувати» заяву працівника про звільнення. Розкрито значення дотримання гарантій свободи праці та законодавчо закріпленої можливості працівника самостійно припинити трудові відносини. Особливу увагу приділено правовим наслідкам недобросовісної поведінки роботодавця, яка проявляється у штучному перешкоджанні звільненню, затягуванні процедур або ігноруванні поданої заяви. Детально розглянуто алгоритм дій працівника у випадку, коли роботодавець не приймає заяву, зокрема використання рекомендованого листа з повідомленням про вручення, фіксацію доказів подання заяви, можливість залучення профспілки або Державної служби України з питань праці. Проведено аналіз судової практики, що підтверджує право працівника на припинення трудових відносин незалежно від волі роботодавця, за умови дотримання встановлених строків попередження. Показано вплив міжнародних норм та стандартів у сфері захисту трудових прав на національне регулювання. Зазначено, що вдосконалення правозастосовної практики, посилення контролю за дотриманням законодавства та підвищення правової обізнаності працівників сприятимуть зменшенню кількості порушень і забезпеченню реального захисту права на вільне звільнення. Системне вирішення проблеми сприятиме зміцненню принципу верховенства права, підвищенню правової визначеності у сфері трудових відносин і забезпеченню гарантій захисту працівників.