Реформування місцевого самоврядування в Україні як інституційна основа реалізації державної регіональної політики - Ковбас, Ігор Васильович; Яремчук, Тетяна Олександрівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті здійснено науковий аналіз процесу реформування місцевого самоврядування в Україні як ключової інституційної основи реалізації державної регіональної політики в умовах децентралізації публічної влади. Обґрунтовано, що ефективність сучасної державної регіональної політики безпосередньо залежить від рівня спроможності територіальних громад та органів місцевого самоврядування виконувати функції стратегічного планування, управління розвитком територій і надання якісних публічних послуг. Доведено, що перехід до моделі сервісної держави зумовлює необхідність поглиблення децентралізаційних процесів, чіткого розмежування повноважень між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також посилення фінансової та організаційної автономії громад. У роботі проаналізовано основні інституційні проблеми сучасної системи територіального публічного адміністрування, зокрема інституційний дуалізм у взаємовідносинах місцевих державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування, що призводить до дублювання повноважень та зниження ефективності публічного адміністрування на регіональному рівні. Особливу увагу приділено ролі Законів України «Про засади державної регіональної політики» та «Про місцеве самоврядування в Україні» у формуванні нормативно-правового механізму участі органів місцевого самоврядування в реалізації регіональної політики, а також їх взаємодії у сфері стратегічного та програмного планування розвитку територій. Досліджено значення фінансової децентралізації та міжбюджетних відносин як інструментів зміцнення економічної спроможності територіальних громад і подолання регіональних диспропорцій. Обґрунтовано доцільність упровадження інноваційних інструментів управління регіональним розвитком, зокрема стратегій розумної спеціалізації, проєктного менеджменту та розвитку інноваційних екосистем на засадах партнерства між владою, бізнесом, науковими установами та громадянським суспільством. Окремий акцент зроблено на зростанні ролі органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану, коли саме на місцевому рівні зосереджені ключові функції із забезпечення безпеки населення, захисту критичної інфраструктури та підтримання життєстійкості територій. Проаналізовано значення проєкту змін до Конституції України щодо децентралізації влади як інструменту інституційного закріплення реформи та формування сталої моделі територіальної організації публічного адміністрування. Зроблено висновок, що подальше поглиблення реформи місцевого самоврядування є необхідною умовою підвищення ефективності державної регіональної політики, забезпечення сталого розвитку регіонів та зміцнення національної єдності України.