Особливості правового регулювання соціального діалогу в Україні - Капериз, С. І.; Бесараба, А. Р.; Федус, С. А. (Академічні візії, 2026)
Анотація. У науковій статті досліджено нормативно-правове регулювання соціального діалогу в Україні як важливого механізму узгодження інтересів працівників, роботодавців та держави. Проаналізовано основні нормативно-правові акти, що визначають засади функціонування соціального діалогу, його рівні та форми реалізації. Окрему увагу приділено ролі соціальних партнерів у процесі колективних переговорів, укладення колективних договорів та угод. Розглянуто практичні аспекти діяльності Національної ради соціального діалогу та галузевих рад, їхні повноваження та механізми прийняття рішень. Під час аналізу наголошено на важливості принципів соціального партнерства, механізмів вирішення колективних трудових спорів, а також на необхідності вдосконалення чинного законодавства у контексті євроінтеграційних процесів та сучасних викликів ринку праці.