Термінологічний апарат іншомовної підготовки майбутніх учителів природничо-математичних дисциплін у педагогічних дослідженнях - Кравчук, Тетяна Олександрівна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено теоретичний аналіз наукових підходів до впорядкування дефінітивного поля досліджень професійно спрямованої мовної освіти в системі педагогічної підготовки. Обґрунтовано доцільність концептуального узгодження базових і похідних наукових понять, що використовуються для опису мовної частини фахової підготовки педагогів природничо-математичного профілю. На основі порівняльного аналізу сучасних вітчизняних і зарубіжних досліджень уточнено зміст основних наукових категорій, виявлено термінологічні розбіжності та семантичні перетини, що ускладнюють інтерпретацію результатів педагогічних студій. Запропоновано структурно-логічну модель взаємозв’язків між основними поняттями, яка забезпечує цілісність їх використання в теоретичних і прикладних дослідженнях. Результати роботи створюють підґрунтя для уніфікації наукової мови у сфері педагогічної освіти та підвищення методологічної коректності подальших досліджень.