Сучасні тенденції професійної підготовки майбутніх логопедів у закладах вищої освіти України - Дудаш, Олена Сергіївна; Кас’яненко, Оксана Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проведено глибокий аналіз сучасних тенденцій професійної підготовки майбутніх логопедів у закладах вищої освіти України з опорою на вітчизняні дослідження останніх років. На матеріалі видатних українських праць (Кузенко О., Каплієнко А.І., Чупахіна С.В., Потапчук Т.В., Лякішева А.В., Максимів Ю., Черніченко Л.А., Кашуба Л., Кучерак І.В.) простежено еволюцію підходів до формування професійної компетентності логопеда: від знаннєвих моделей до компетентнісної парадигми, інтеграції інклюзивних принципів, активного впровадження практико-орієнтованих та інноваційних технологій, включаючи арттерапевтичні та цифрові засоби. Проаналізовано структуру професійної компетентності, методичні засади її формування, педагогічні практики, форми і методи навчання, механізми оцінювання результатів підготовки, а також виявлено прогалини в наукових і практичних підходах. Зроблено висновок, що для забезпечення відповідності підготовки вимогам сьогодення необхідне системне оновлення освітніх програм, уніфікація критеріїв оцінювання практичної компетентності, розвиток міждисциплінарних навчальних модулів, масштабне впровадження цифрових освітніх платформ і створення національної методичної основи з використання арттерапії в корекційній роботі. Перспективним напрямом подальших досліджень названо розробку моделі формування професійної компетентності логопеда в цифровому та інклюзивному освітньому середовищі з валідованими інструментами оцінювання.