Вплив цифрових технологій на ефективність логістичних процесів - Буяк, Л. М.; Кріль, І. З. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено вплив цифрових технологій на ефективність логістичних процесів у контексті сучасних трансформацій ринкового середовища. Метою представленої роботи є визначення особливостей впливу цифрових технологій на ефективність логістичних процесів. Основні методи: логічний, аналізу, синтезу, узагальнення, співставлення, індукції, дедукції, графічний. Обґрунтовано, що цифровізація логістики є не лише наслідком технологічного розвитку, а передусім результатом дії економічних чинників, пов’язаних із посиленням конкурентного тиску, зростанням витрат на ресурси та ускладненням ланцюгів постачання. У роботі проаналізовано, яким чином використання цифрових інструментів змінює підходи до управління матеріальними та інформаційними потоками, сприяє підвищенню прозорості логістичних операцій і забезпечує більш обґрунтоване прийняття управлінських рішень. Особливу увагу приділено впливу цифрових рішень на структуру логістичних витрат, рівень керованості процесів та адаптивність підприємств до змін зовнішнього середовища. Показано, що інтеграція цифрових технологій у логістичну діяльність дозволяє перейти від фрагментарного управління до системного підходу, орієнтованого на підвищення загальної ефективності бізнес-процесів. Встановлено, що цифрові технології створюють передумови для формування нових організаційних моделей логістики, які поєднують операційну гнучкість із стратегічними цілями розвитку підприємств. Зроблено висновок, що вплив цифрових технологій на ефективність логістичних процесів має комплексний характер і проявляється не лише у зниженні витрат, а й у зміцненні конкурентних позицій підприємств у довгостроковій перспективі. Отримані результати можуть бути використані для обґрунтування управлінських рішень щодо впровадження цифрових інновацій у логістичну діяльність з урахуванням економічної доцільності та стратегічних пріоритетів розвитку.