Адміністративна відповідальність за порушення комендантської години: стан судової практики та необхідність запровадження спеціальної норми у КУпАП - Краковська, Анжеліка Євгеніївна; Нечитайло, Софія Володимирівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проведено комплексний аналіз актуальних проблем адміністративної відповідальності за порушення комендантської години в умовах воєнного стану в Україні. Досліджено правову природу комендантської години як заходу правового режиму воєнного стану та виявлено прогалину в законодавстві, що полягає у відсутності прямої кореляції між встановленою забороною та механізмом притягнення до адміністративної відповідальності за її порушення. Особливу увагу приділено аналізу сучасної судової практики, яка демонструє відсутність єдності та сталості: висвітлено випадки як притягнення осіб за статтею 185 КУпАП (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця), так і закриття провадження через відсутність складу адміністративного правопорушення, оскільки сам факт порушення комендантської години не охоплюється диспозицією статті 185 КУпАП. Враховуючи міжнародний досвід, сучасну судову практику та існуючі проєкти законів, обґрунтовано необхідність у заповнені прогалини та встановленні спеціальної правової норми, яка передбачала б настання адміністративної відповідальності за порушення комендантської години як заходу правового режиму воєнного стану.