Хвилі української еміграції та еволюція жіночої самоорганізації у США, Канаді й Австралії: історико-правовий і ґендерний аналіз - Перів, Ірина (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано, як хвилі української еміграції зумовлювали трансформацію жіночої самоорганізації у США, Канаді та Австралії в історико-правовому й ґендерному вимірах. Доведено, що кожен міграційний етап змінював соціальний склад діаспори та потреби громади, що, у свою чергу, визначало форми інституціоналізації жіночих ініціатив: від взаємодопомоги й культурно-освітньої праці – до мережевих організацій з формалізованим самоврядуванням і публічною адвокацією. Особливу увагу приділено правовим механізмам становлення об’єднань (статути, внутрішні норми, моделі управління, осередкова структура) та їх ролі у відтворенні демократичних процедур у діаспорному середовищі. Окреслено ґендерні зміни участі жінок у громадському житті й чинники легітимації жіночого лідерства. Зроблено висновок, що еволюція жіночої самоорганізації в трьох країнах відображає взаємодію міграційних процесів і можливостей ліберально-демократичного правового простору країн перебування.