Навчання професійної лексики англійської мови на принципах історизму методами лінгвістичного аналізу - Добровольська, Оксана Ярославівна; Волощук, Аліна Володимирівна; Пилип, Роман Іванович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Постановка проблеми дослідження. Питання технології навчання лексики на заняттях з англійської мови за професійним спрямуванням ще не набуло достатнього вивчення в сучасній методиці викладання англійської мови майбутнім фахівцям у сфері культури та мистецтва. Дослідження присвячене питанню поєднання традиційних та інноваційних технології навчання лексики на заняттях з англійської мови за професійним спрямуванням, зокрема в лінгвістичній підготовці майбутніх фахівців у сфері культури та мистецтва з акцентом на їх мотивацію як на вирішальний фактор успішності навчання. Мета дослідження – схарактеризувати методику навчання професійної лексики англійської мови у студентів в Закарпатській академії мистецтв (ОПП «Образотворче мистецтво», «Реставрація творів мистецтва», «Декоративно-прикладене мистецтво», «Графічний дизайн» і «Дизайн середовища») з використанням сучасних технологій та проаналізувати результати її апробації у контексті формування актуальної внутрішньої мотивації та мовленнєвої активності. Об’єктом дослідження є процес навчання лексики англійської мови за професійним спрямуванням. Предметом дослідження є взаємозв’язок сучасних технологій у методиці навчання професійної лексики і розвитку внутрішньої мотивації студентів. Матеріалом дослідження є практичний досвід викладання англійської мови за професійним спрямуванням в Закарпатській академії мистецтв. Методи дослідження. У дослідженні застосовано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів: аналіз, синтез, узагальнення психолого-педагогічної та методичної літератури, моделювання навчального процесу, спостереження, тестування, аналіз результатів навчальних досягнень. У межах дослідження здійснено апробацію методики навчання професійної лексики, що передбачала її впровадження в освітній процес та спостереження за результатами засвоєння лексичного матеріалу студентами, що навчаються за ОПП «Образотворче мистецтво», «Реставрація творів мистецтва», «Декоративно-прикладене мистецтво», «Графічний дизайн» і «Дизайн середовища». Апробація методики викладання професійної лексики на засадах принципу історизму відбувалася на базі Закарпатської академії мистецтв, де методика була органічно інтегрована у зміст занять з англійської мови за професійним спрямуванням. Висновки. Запропонована методика навчання професійної лексики на засадах принципів історизму з використанням методів комплексного лінгвістичного аналізу, яка поєднує цифрові платформи та ситуативні завдання, довела свою дієвість під час апробації у навчальному процесі. Результати апробації засвідчили зростання зацікавленості студентів у професійному володінні англійською мовою.