Діяльність туристичних підприємств в умовах війни: ризики та способи запобігання банкрутству - Стадник, Мирослава (Академічні візії, 2026)
Анотація. Мета дослідження полягає у систематизації ключових ризиків для туристичних підприємств у воєнний час та обґрунтуванні практичних управлінських рішень, які знижують імовірність банкрутства. Об’єктом дослідження є діяльність туристичних підприємств у середовищі підвищеної безпекової та економічної невизначеності, з акцентом на їх фінансову стійкість і механізми антикризового управління. В роботі розкрито особливості функціонування туристичних підприємств у воєнний час, коли безпекові загрози, обмеження мобільності, коливання попиту та нестабільність доходів формують критичні передумови для фінансової вразливості. Доведено, що в таких умовах туристичний бізнес не рідко стикається з ланцюговим ефектом ризиків, коли первинні скасування бронювань і падіння продажів переходять у дефіцит оборотних коштів, прострочення платежів, зростання кредитного навантаження та втрату довіри клієнтів. Узагальнено основні групи ризиків, зокрема безпекові, операційні, ринкові, фінансові та репутаційні, а також показано, як вони взаємно підсилюють один одного через фіксовані витрати, контрактні зобов’язання і нестачу доступного фінансування. Обґрунтовано комплекс запобігання банкрутству, який включає ранню діагностику загроз ліквідності, сценарне планування грошових потоків, перегляд структури витрат і переговори щодо ключових зобов’язань, диверсифікацію продуктів і каналів продажу, упровадження прозорих правил повернення коштів, посилення комунікації з клієнтами щодо безпеки, а також формування резервів і управління дебіторською заборгованістю. Показано, що поєднання фінансової дисципліни з гнучкістю бізнес моделі дозволяє зменшити касові розриви, стабілізувати виручку та зберегти операційну керованість підприємства. Практична цінність результатів полягає у формуванні прикладних рекомендацій для менеджменту туристичних підприємств щодо пріоритезації антикризових заходів і побудови стійкої траєкторії відновлення діяльності після стабілізації безпекової ситуації.