Ключові бар’єри в застосуванні технологій на базі штучного інтелекту для трансформації консалтингового середовища України - Лозінська, Любов (Академічні візії, 2026)
Анотація. Мета дослідження полягає у виявленні та обґрунтуванні ключових бар’єрів, які стримують системне впровадження технологій на базі штучного інтелекту в консалтинговій діяльності, та у визначенні практичних напрямів їх подолання для підвищення якості й надійності рекомендацій. Об’єктом дослідження виступає консалтингове середовище нашої країни як сукупність учасників ринку, їхніх процесів, стандартів взаємодії з клієнтами, а також практик роботи з даними й інструментами на базі застосованих цифрових технологій. Трансформація консалтингового середовища нашої країни під впливом технологій на базі штучного інтелекту набуває особливої ваги через зростання складності управлінських рішень, обмеженість ресурсів та потребу у швидкому, доказовому обґрунтуванні рекомендацій для бізнесу і публічного сектору. Водночас масштабування таких технологій у консалтингу гальмується системою бар’єрів, які проявляються на рівні даних, організаційної зрілості, компетенцій, економіки впровадження та довіри клієнтів. В статті розкрито бар’єри якості та доступності даних, включно з фрагментацією інформації, різнорідністю форматів, відсутністю відповідальних власників наборів даних, а також обмеженнями інтеграції з наявними інформаційними системами клієнта. Окремо проаналізовано кадрові та методологічні бар’єри, коли команди не мають достатніх компетенцій для коректної постановки задач, перевірки результатів і пояснення рекомендацій у формі, придатній для управлінського рішення. Значну увагу приділено ризикам довіри, що пов’язані з конфіденційністю, кіберзахистом, можливими помилками моделей, упередженістю даних, а також невизначеністю відповідальності між консультантом, клієнтом і постачальником інструментів. Показано, що економічні бар’єри проявляються у високій вартості підготовки даних, перебудови процесів, навчання персоналу й підтримки моделей, тоді як ефект від трансформації не завжди є швидким і прогнозованим.