Публічні послуги: розвиток в умовах цифрової трансформації та євроінтеграції - Бортник, Н.; Сопільник, Л. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Ця стаття присвячена аналізу правових аспектів і викликів, що виникають у процесі цифрової трансформації публічних послуг, а також визначенню перспектив їх удосконалення. Вказано, що сучасний етап розвитку суспільства характеризується активним впровадженням цифрових технологій у всі сфери життя, зокрема у сферу державного управління. Цифровізація публічних послуг є важливим чинником підвищення ефективності, прозорості та доступності адміністративних процедур, що сприяє зміцненню довіри громадян до державних інституцій. Підкреслено, що в умовах глобалізації забезпечення якісного доступу до таких послуг стає не лише внутрішньодержавним завданням, а й важливим елементом міжнародної конкурентоспроможності країни. Використання інноваційних технологій, таких як штучний інтелект, блокчейн, хмарні обчислення та великі дані, дозволяє автоматизувати процеси, мінімізувати людський фактор і зменшити ризики корупції. Водночас, зауважено, що інтеграція цих технологій вимагає перегляду законодавчих підходів, адаптації правових норм до нових умов і забезпечення захисту прав громадян у цифровому середовищі. Особливу увагу необхідно приділити питанням рівного доступу до публічних послуг для всіх верств населення, що є актуальним у контексті соціальної нерівності та регіональних диспропорцій. Розробка стратегії цифрової інклюзії, яка враховує потреби вразливих груп населення, є ключовим завданням для подолання цифрового розриву. Наголошено, що важливим аспектом є також врахування міжнародного досвіду, що може стати корисним для вдосконалення національної моделі цифрового управління. Встановлено, що цифрова трансформація публічних послуг є невід’ємною складовою сучасного державного управління, яка потребує комплексного підходу до вирішення правових, технічних і соціальних викликів, належного правового регулювання, розвитку інфраструктури, підвищення цифрової грамотності населення та активізації міжнародної співпраці.