Поняття та зміст категорії «гендерна рівність» в сучасному суспільстві - Бортник, Н.; Дубова, К. (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті розглядається сутність і значення категорії «гендерна рівність» у контексті сучасного суспільства. Акцентується увага на тому, що в умовах сьогодення питання гендерної рівності набуває особливого значення, стаючи центральним елементом у сфері захисту прав людини, забезпечення соціальної справедливості та досягнення сталого розвитку. Гендерна рівність визначається як базовий принцип демократичного устрою, який гарантує рівні права, можливості та доступ до ресурсів для всіх громадян незалежно від статі. У юридичній науці ця категорія трактується як правовий принцип, спрямований на ліквідацію дискримінації за гендерною ознакою та створення умов для повноцінної реалізації прав кожної особи. Наголошується, що досягнення гендерної рівності потребує системного підходу, що включає вдосконалення законодавчої бази, подолання стереотипів і активну участь громадян у формуванні культури рівності. Успішна реалізація цієї цінності можлива лише за умов тісної співпраці державних інституцій, громадянського суспільства та міжнародних організацій, що дозволить створити умови для сталого соціального прогресу та процвітання сучасного світу. Зроблено висновок, що гендерна рівність є невід’ємною складовою забезпечення прав людини та фундаментом для формування справедливого суспільства, у якому кожна особа має рівні можливості для реалізації свого потенціалу незалежно від статі. Вона охоплює такі ключові сфери, як доступ до освіти, працевлаштування, участь у політичному житті та інші аспекти соціального функціонування. Попри досягнутий прогрес у багатьох державах, проблема гендерної нерівності залишається актуальною через існування патріархальних традицій, стійких гендерних стереотипів, дисбалансу у розподілі ресурсів та влади, а також недостатню ефективність механізмів правозастосування. У цьому контексті важливим є вдосконалення національних правових систем з метою імплементації міжнародних стандартів гендерної рівності. Держава відіграє провідну роль у забезпеченні рівності, що включає прийняття нормативно-правових актів, спрямованих на заборону дискримінації за ознакою статі, створення ефективних механізмів захисту прав, а також проведення інформаційно-просвітницьких кампаній для зміни стереотипних уявлень про соціальні ролі жінок і чоловіків. Лише комплексний підхід до вирішення цих викликів дозволить забезпечити реальне досягнення гендерної рівності в сучасному суспільстві.