Принципи реалізації валютної політики як засобу забезпечення фінансово-економічної безпеки держави - Бондаренко, Ольга Сергіївна; Куліш, Анатолій Миколайович; Миргород-Карпова, Валерія Валеріївна (Академічні візії, 2023)
Валютна політика є важливою складовою фінансово-економічної стабільності України. Розвиток даної сфери в Україні розпочався одразу після проголошення незалежності. Нині розвиток валютної політики в України зумовлений необхідністю стандартизації до вимог Європейського Союзу та протистояння викликам війни. Саме тому визначення сутності валютної політики та базових засад її реалізації є надзвичайно важливим питанням. Валютна політика є однією з найбільш динамічних складових національної та світової фінансової-економічної системи. При цьому важливим елементом валютної політики є її інституційне забезпечення, яке представлене системою державних органів, що забезпечують виконання покладених на них завдань у цій сфері. Визначення особливостей побудови та розвитку системи валютної політики в умовах глобалізаційних процесів та військової агресії Російської Федерації є важливою науково-практичною проблемою. Метою статті є характеристика принципів валютної політики як засобу забезпечення фінансово-економічної безпеки держави. У статті проаналізовано наукові підходи до поняття «фінансово-економічна безпека». З’ясовано, що її, по-перше, тлумачать у вузькому розумінні стосовно конкретного підприємства, установи, зокрема банківської. По-друге, у широкому розумінні як частину національної безпеки держави. Аналізується сутність валютної політики та валютної безпеки у призмі фінансово-економічної безпеки України в умовах військової агресії Російської Федерації. Доведено, що суттєве значення у реалізації валютної політики відіграє законодавче закріплення та правильне тлумачення принципів валютної політики. Констатується, що принципи валютної політики: закріплені законодавчо, водночас особливості їх конкретного втілення містяться як у законодавчих та підзаконних нормативно-правових актах. Сьогодні всі дії щодо валютного регулювання спрямовані на утвердження стандартів Європейського союзу та протистояння викликам війни.