Маркетингове позиціонування громади та його вплив на розвиток місцевого підприємництва - Когут, М. В.; Гаврилюк, І. І. (Академічні візії, 2026)
Анотація. Статтю присвячено аналізу ролі маркетингового позиціонування територіальної громади як економічного чинника розвитку місцевого підприємництва в умовах децентралізації та зростання конкуренції між територіями за ресурси, інвестиції й людський капітал. Обґрунтовано, що сучасне позиціонування громади виходить за межі іміджевих і комунікаційних практик та набуває ознак інструмента економічної політики місцевого розвитку, інтегрованого у систему стратегічного планування, інвестиційної підтримки та формування підприємницького середовища. У статті показано, що економічний вплив маркетингового позиціонування реалізується через зниження інформаційної невизначеності для суб’єктів господарювання, формування довіри до території як простору для ведення бізнесу, активізацію коопераційних зв’язків, розвиток підприємницьких мереж і підвищення спроможності громад до залучення зовнішніх ресурсів у межах проєктної діяльності. Особливу увагу приділено значенню поєднання позиціонування з економічною спеціалізацією громади, що створює передумови для диверсифікації місцевої економіки, розвитку переробки, локальних сервісів, крафтового виробництва та нових форм підприємницької активності. Доведено, що для сільських і малих територіальних громад маркетингове позиціонування може виконувати компенсаторну функцію, пом’якшуючи обмеження ресурсної бази та інфраструктури шляхом акцентування унікальних локальних переваг і формування чіткої економічної ідентичності. Обґрунтовано необхідність інтеграції маркетингових інструментів у систему підтримки підприємництва, розвитку інфраструктури бізнесу та реалізації інвестиційних програм на місцевому рівні. Практичне значення результатів полягає у можливості використання підходів маркетингового позиціонування при розробці стратегій розвитку територіальних громад, формуванні портфелів проєктів підтримки малого і середнього бізнесу, визначенні пріоритетів економічної спеціалізації та посиленні узгодженості дій між органами місцевого самоврядування, підприємницьким середовищем та інституціями розвитку.