Сценарне моделювання розвитку підприємництва в сільських територіях: інноваційні траєкторії зростання - Линдюк, А. О.; Рурак, І. В. (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті обґрунтовано можливості використання сценарного моделювання як інструмента стратегічного управління розвитком підприємництва в сільських територіях в умовах трансформаційних змін, зумовлених воєнними викликами, інституційними перетвореннями та необхідністю післявоєнного відновлення економіки. Акцентовано увагу на обмеженості традиційних підходів до прогнозування, які ґрунтуються на екстраполяції трендів і не враховують багатоваріантність розвитку та високий рівень невизначеності зовнішнього середовища. Сценарний підхід розглядається як методична рамка, що дозволяє поєднати аналітичний аналіз ключових чинників впливу на підприємницьку активність із формуванням управлінських альтернатив у логіці «що буде, якщо…». Запропоновано ієрархічну модель чинників формування сценарних траєкторій розвитку підприємництва, яка відображає взаємозв’язок між інституційною спроможністю, людським капіталом, ресурсною базою, розвитком коопераційних мереж, проєктною спроможністю та соціальним капіталом територіальних громад. У межах дослідження виокремлено три базові сценарії розвитку підприємництва в сільських територіях: активізаційно-проривний, стабілізаційно-адаптаційний та обмежувально-ризиковий. Для кожного з них визначено характерні риси, потенційні наслідки для локальної економіки та ключові управлінські орієнтири. Показано, що відмінності між сценаріями зумовлюються не окремими факторами, а конфігурацією їх взаємодії, що формує різні траєкторії інноваційного зростання. Практичне значення результатів полягає у можливості використання сценарного моделювання в процесі стратегічного планування розвитку територіальних громад, формування портфеля проєктів підтримки підприємництва, вибору пріоритетів інфраструктурних інвестицій та підвищення узгодженості дій між органами місцевого самоврядування, бізнесом і інституціями розвитку.