Експертна оцінка чинників впливу на інноваційну активність логістичних операторів в умовах економічної нестабільності - Пахолка, Олександр (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено проблематику формування та розвитку інноваційної активності логістичних операторів в умовах економічної нестабільності, що характеризується високим рівнем невизначеності, воєнними ризиками, порушенням глобальних логістичних ланцюгів та прискоренням цифрової трансформації економіки. Обґрунтовано, що за таких умов інновації набувають адаптаційного характеру та спрямовуються не лише на підвищення ефективності діяльності логістичних компаній, а й на забезпечення стійкості, безперервності перевезень, зниження логістичних ризиків і посилення безпеки транспортно-логістичних систем.У ході дослідження систематизовано чинники впливу на інноваційну активність логістичних операторів за групами техніко-економічних, організаційно-управлінських, політико-правових і соціально-психологічних чинників. Визначено, що ключовими детермінантами інноваційного розвитку є фінансова спроможність компаній, рівень цифровізації логістичних процесів, якість управлінських рішень, доступ до інвестиційних ресурсів, стабільність регуляторного середовища та державна підтримка інновацій у транспортно-логістичній сфері.Результати SWOT-аналізу засвідчили наявність значного внутрішнього потенціалу логістичних операторів, зумовленого розвитком логістичної та складської інфраструктури, впровадженням цифрових систем управління перевезеннями, досвідом міжнародної діяльності та кадровими компетенціями. Водночас встановлено, що реалізація цього потенціалу стримується обмеженістю внутрішніх джерел фінансування, високим рівнем зношеності транспортного парку, недостатнім рівнем інвестицій у R&D та консервативністю управлінських підходів.Наукова новизна дослідження полягає в обґрунтуванні комплексного експертного підходу до оцінювання чинників впливу на інноваційну активність логістичних операторів з урахуванням специфіки економічної нестабільності та адаптаційного характеру інноваційних процесів. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання при формуванні стратегій інноваційного розвитку логістичних компаній, розробленні управлінських рішень щодо стимулювання інновацій, а також удосконаленні державної політики підтримки транспортно-логістичного сектору в кризових умовах.