Діагностика сформованості лінгвосоціокультурної компетентності в усному спілкуванні німецькою мовою старшокласників - Кодлюк, Л. І. (Академічні візії, 2025)
Анотація: У статті представлено процес діагностики сформованості лінгвосоціокультурної компетентності в усному спілкуванні німецькою мовою старшокласників. З цією метою досліджено суть поняття «методичний експеримент» та окреслено етапи експериментального навчання: підготовку й організацію експерименту; проведення експерименту; констатацію результатів дослідження; аналіз та інтерпретацію отриманих результатів; перевірку достовірності отриманих даних методами математичної статистики. Сформульовано гіпотезу, визначено мету і завдання експериментального навчання. Проведений методичний експеримент охарактеризовано як природний вертикальний горизонтальний відкритий. Розглянуто варійовані і неварійовані величини заявленого експериментального навчання. Представлено два варіанти методики формування лінгвосоціокультурної компетентності в усному спілкуванні німецькою мовою старшокласників (варіант А реалізується через індуктивний підхід; варіант Б – через дедуктивний). Описано фази проведення експерименту – передекспериментальний зріз, власне експериментальне навчання, післяекспериментальний зріз, опитування здобувачів освіти. Визначено критерії сформованості лінгвосоціокультурної компетентності в усному спілкуванні німецькою мовою старшокласників − «лінгвосоціокультурна обізнаність». «ступінь повноти розуміння лінгвосоціокультурної інформації в усному спілкуванні німецькою мовою». Розроблено засоби діагностики зазначеної якості. Проаналізовано результати післяекспериментального опитування. Вказано, що діагностичні процедури передбачали також систематичні спостереження за освітнім процесом, бесіди з учителями, викладачами і здобувачами освіти тощо.