Стан та перспективи розвитку трудового права у зв’язку зі змінами в організації праці - Антонюк, О. О.; Клинчик, В. М. (Академічні візії, 2026)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню трансформації трудових відносин в Україні під впливом глобалізації, цифровізації та технологічного прогресу. Аналізуються сучасні форми зайнятості, що виходять за межі традиційних трудових відносин: гіг-економіка, краудворкінг, краудсорсинг, аутсорсинг, аутстафінг та дистанційна робота. Розглядаються законодавчі зміни в українському трудовому праві, зокрема впровадження правового регулювання дистанційної та надомної роботи, домашньої праці, правонаступництва у трудових відносинах. Досліджуються перспективи інтеграції інноваційних технологій, таких як блокчейн та штучний інтелект, у сферу трудових правовідносин. Обґрунтовується необхідність проактивного підходу до розвитку трудового законодавства з урахуванням європейських стандартів та викликів цифрової епохи.