Моделі державно-приватного партнерства - Брайловський, І. А. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджується одна з найбільш динамічних форм взаємодії влади та бізнесу – державно-приватне партнерство (ДПП). Актуальність теми зумовлена необхідністю пошуку позабюджетних джерел фінансування для модернізації критичної інфраструктури, особливо в умовах глобальних трансформацій та обмеженості державних ресурсів. Автор підкреслює, що ефективність ДПП залежить не лише від обсягу інвестицій, а й від оптимального вибору моделі взаємодії, яка дозволяє збалансувати інтереси сторін. Здійснено комплексну систематизацію існуючих моделей ДПП, аналіз їхніх структурних характеристик, фінансово-правових механізмів та визначення оптимальних сфер їх застосування. Дослідження ґрунтується на аналізі підходів Світового банку та Європейського Союзу. Використано методи класифікації (за рівнем участі, термінами та ризиками), порівняльного аналізу та структурно-функціонального моделювання проектів. У роботі окреслюється кореляція між обраною моделлю та сектором економіки. Так, у сфері водопостачання та ЖКГ найефективнішими визначено контракти управління, тоді як у транспортній галузі (дороги, порти) пріоритет віддається концесіям. Автор констатує, що основною перевагою ДПП є технологічна модернізація та гарантія якості послуг. Серед ризиків виділено складність правового регулювання, тривалу залежність держави від одного оператора та потенційне зростання тарифів для населення. Окремим вектором подальшої наукової роботи визначено розробку адаптивних моделей ДПП для відновлення зруйнованої інфраструктури України в післявоєнний період, що вимагатиме особливих механізмів гарантування приватних інвестицій та міжнародного страхування ризиків.