Філологічна компетентність як основа розвитку критичного мислення у міждисциплінарній освіті - Степанець, Надія Олександрівна (Академічні візії, 2026)
Статтю присвячено теоретичному аналізу філологічної компетентності як базової умови розвитку критичного мислення в системі міждисциплінарної університетської освіти. Вихідною позицією дослідження є розуміння того, що робота з науковим знанням у будь-якій галузі реалізується переважно у текстовій формі, а отже, здатність читати, інтерпретувати та аналітично осмислювати тексти визначає якість навчальної і наукової діяльності незалежно від дисциплінарної належності. У цьому контексті філологічна компетентність постає як метакомпетентність, що виходить за межі вузькопрофесійної гуманітарної підготовки та забезпечує інтелектуальну інфраструктуру міждисциплінарного пізнання.Обґрунтовано підхід до критичного мислення як міждисциплінарної освітньої метакомпетентності, функціонування якої пов’язане зі здатністю працювати з текстами різної наукової природи з урахуванням їх структурної організації, аргументаційної логіки та контекстуального навантаження. Показано, що недостатній рівень сформованості філологічних умінь у студентів негуманітарних спеціальностей зумовлює репродуктивний характер навчання та ускладнює інтеграцію знань між різними галузями науки.Особливу увагу приділено аналізу філологічних інструментів розвитку критичного мислення, зокрема аналітичному читанню, роботі з поняттєвим апаратом, дискурсивному та риторичному аналізу, інтерпретації імпліцитних смислів. Доведено, що системне застосування цих інструментів створює умови для переходу від поверхневого засвоєння інформації до її критичного осмислення. Окремо розглянуто трансформацію професійної ролі філолога в сучасному університеті як фасилітатора аналітичних практик і медіатора між дисциплінарними мовами знання. Окреслено перспективи інтеграції філологічної компетентності в освітні програми міждисциплінарного спрямування.