Формування готовності майбутніх менеджерів до командної взаємодії в процесі професійної підготовки - Кульчицький, Віталій Йосипович (Академічні візії, 2025)
У статті проаналізовано проблему формування готовності майбутніх менеджерів до командної взаємодії в процесі професійної підготовки. Актуальність дослідження обґрунтовано впливом сучасних соціально-економічних трансформацій, вимог ринку праці та орієнтацією освіти на компетентнісний підхід. Наголошено, що командна взаємодія є ключовою компетенцією сучасного менеджера, яка забезпечує ефективність управлінських рішень і конкурентоспроможність фахівця. Розкрито сутність командної взаємодії як процесу спільної діяльності, що ґрунтується на координації дій, комунікації та колективному прийнятті рішень. Визначено, що готовність до командної роботи охоплює професійні та соціально-психологічні компетентності: уміння спілкуватися, співпрацювати, розв’язувати конфлікти, виконувати командні ролі й відповідати за спільний результат. Проаналізовано підходи до формування готовності: соціально-психологічний, педагогічний і менеджерський. Виокремлено критерії готовності (особистісні, професійні, соціальні) та рівні її сформованості. Обґрунтовано ефективність поєднання теоретичної підготовки з практичними формами навчання: рольовими іграми, кейс-методами, тренінгами, проєктною діяльністю, груповими дискусіями та симуляціями управлінських ситуацій. Показано роль викладача як фасилітатора і наставника командної взаємодії, який формує сприятливе освітнє середовище, підтримує позитивний психологічний клімат і стимулює активність та рефлексію здобувачів освіти. Запропоновано рекомендації щодо системного впровадження командних форм роботи, розвитку лідерських і комунікативних якостей, формування навичок самоаналізу та використання цифрових технологій для підтримки командної співпраці. Перспективи досліджень пов’язані з удосконаленням діагностики командної готовності та вивченням можливостей цифрових і міжкультурних форматів командної взаємодії.