Трансформація цифрової компетентності вчителя початкових класів як результат інтеграції інструментів штучного інтелекту в професійну діяльність - Попович, Оксана Михайлівна; Швардак, Маріанна Василівна; Теличко, Наталія Вікторівна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено трансформацію цифрової компетентності вчителя початкових класів через інтеграцію інструментів штучного інтелекту. Розкрито перехід від базової цифрової грамотності до комплексної компетентності, що охоплює ШІ-грамотність, навички промпт-інжинірингу та критичне оцінювання алгоритмів. Обґрунтовано зміну ролі педагога на фасилітатора й дизайнера освітнього середовища для покоління альфа. Описано застосування генеративного штучного інтелекту (платформ Diffit, MagicSchool.ai) для персоналізації навчання в природничій та математичній освітніх галузях. Акцентовано увагу на етичних засадах та принципі «людина в контурі» для запобігання помилкам систем. Запропоновано ефективні моделі професійного зростання: мікронавчання, 90-денні плани розвитку та цифрові портфоліо. Доведено, що трансформована компетентність учителя є ключовою умовою модернізації початкової освіти в умовах Суспільства 4.0.