Плавання як чинник формування фізичної підготовленості та професійної стійкості курсантів - Гнидюк, Олександр Петрович; Біла, Дарія Григорівна (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто роль плавання у формуванні фізичної підготовленості та розвитку професійної витривалості курсантів вищих військових навчальних закладів. Проведено аналіз специфіки професійної діяльності майбутніх офіцерів, яка вимагає високого рівня фізичного розвитку, витривалості та психологічної стійкості до дії екстремальних факторів. Досліджено вплив систематичних занять плаванням на розвиток основних фізичних якостей курсантів: загальної та силової витривалості, швидкісно-силових здібностей, координації рухів та гнучкості. Обґрунтовано механізми позитивного впливу водного середовища на організм: відсутність ударних навантажень на опорно-руховий апарат, специфіка дихання з розвитком дихальної мускулатури, термогенний ефект з удосконаленням механізмів терморегуляції. Значну увагу приділено психофізіологічним аспектам впливу занять у водному середовищі на формування стресостійкості, емоційної стабільності та адаптаційних можливостей організму курсантів. Представлено результати аналізу ефективності впровадження плавання у систему фізичної підготовки курсантів різних військових навчальних закладів. Обґрунтовано важливість плавання як обов’язкового компонента навчальної програми з фізичного виховання у військових закладах освіти з частотою 2–3 заняття на тиждень. Визначено оптимальні методичні підходи до організації навчально-тренувальних занять з плавання для курсантів різного рівня підготовленості: початкового, середнього та високого. Розглянуто питання забезпечення безпеки, контролю ефективності занять та використання плавання як засобу активного відновлення після інтенсивних фізичних навантажень.