Організаційні форми діяльності парламенту: теоретико-правовий аспект - Щебетун, Ірина Степанівна (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена аналізу організаційно-правових форм діяльності парламенту. Дослідження зосереджується на класифікації організаційно-правових форм діяльності парламенту залежно від: їх ролі і значення у реалізації компетенції законодавчого (представницького) органу; його функцій; за кількістю та розмаїттям учасників. Найбільш оптимальною слід вважати класифікацію організаційних форм діяльності парламенту залежно від його функцій, оскільки сутність і природа парламенту найбільш повне вираження знаходить у його функціях, тому основними організаційно-правовими формами його роботи слід вважати нормотворчу, установчу, представницьку, контрольну, правозастосовчу та інтерпретаційну форми, кожна з яких здійснюється у відповідних організаційних межах, які надають процесу вироблення й прийняття владних рішень логічно завершеного, стрункого, внутрішньо узгодженого вигляду. У цілому організаційно-правові форми діяльності парламенту можна поділити на декілька груп: для забезпечення реалізації законодавчої функції парламенту; для забезпечення реалізації представницької функції; для реалізації контрольних повноважень; пов'язані зі статусом та порядком діяльності народного депутата.