Маркетинг суб’єктів ринку енергозберігаючих матеріалів: можливості і бар’єри - Глинський, Назар; Маляр, Роман (Академічні візії, 2025)
У статті представлено оглядовий аналіз сучасного ринку енергозберігаючих матеріалів з акцентом на маркетингові аспекти. Висвітлено актуальність застосування енергоефективних будівельних матеріалів в контексті глобальних викликів енергозбереження та змін клімату. Розглянуто класифікацію енергозберігаючих матеріалів та їхні ключові характеристики. Проаналізовано структуру ринку, його сегментацію за видами матеріалів та споживачами, а також поведінку споживачів і фактори, що впливають на прийняття рішень. Виявлено основні тенденції розвитку ринку (зростання попиту на екологічно чисті матеріали, технологічні інновації, посилення регуляторних вимог) та окреслено маркетингові виклики. Запропоновано перспективні шляхи стимулювання поширення енергозберігаючих матеріалів – удосконалення нормативної бази, популяризація через зелений маркетинг, підвищення довіри споживачів за рахунок стандартів та зниження собівартості завдяки новітнім технологіям виробництва. Стаття формує цілісне бачення стану та перспектив ринку енергозберігаючих матеріалів з точки зору маркетингу.