Особливості підготовки плавців до головних стартів сезону - Товстоп’ятко, Федір Федорович; Майструк, Антоніна Миколаївна; Майструк, Віктор Васильович; Філонов, Станіслав (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено теоретико-аналітичне узагальнення сучасних наукових підходів до підготовки плавців високої кваліфікації в умовах відповідальних змагань. Розкрито місце вирішальних стартів у структурі річного тренувального циклу та обґрунтовано їх роль як цільового етапу реалізації тренувального потенціалу. Проаналізовано особливості регулювання навантажень у передзмагальний період, акцентовано увагу на зменшенні обсягу за збереження високої спеціалізованої інтенсивності. Висвітлено значення спеціальної змагальної готовності, психологічної та морально-вольової підготовки, а також ролі управління, контролю й відновлення у забезпеченні стабільності результатів. Узагальнено ключові чинники, що визначають ефективність підведення плавців до головних стартів сезону в умовах сучасного змагального календаря.