Виявлення та аналіз проблем іноземного інвестування в економіку України за умов війни та післявоєнної розбудови - Баранівський, Олександр Васильович; Баранівський, Василь Федорович (Академічні візії, 2026)
Проблематика залучення інвестицій є однією з актуальних для сучасної України, що зазнає гібридної агресії від Росії. Військові та інші агресивні дії завдають величезної шкоди Україні й українцям, у тому числі значних фінансових, промислових та інфраструктурних втрат. Для успішної довготривалої боротьби з агресором Україні вкрай потрібна оптимізація економіки, а особливо військово-промислового комплексу. Держава отримує фінансову допомогу та інвестиції, ефективність залучення котрих залежить від оцінки й вибору критеріїв та пріоритетів їх використання. В статті висвітлюються актуальні проблеми щодо вибору критеріїв та пріоритетів за умов війни та післявоєнної розбудови. Головними критеріями та пріоритетами визначені: забезпечення сталого розвитку, стан системи оборони, наявність та збереження людських ресурсів, забезпеченість ЗСУ новітніми засобами враження противника.