SmartКонспект як педагогічна технологія AI-структуризації навчального контенту в освіті дорослих - Вовкодав, Андрій (Академічні візії, 2026)
У статті вперше обґрунтовано SmartКонспект як авторську педагогічну технологію AI-структуризації навчального контенту в освіті дорослих. Актуальність дослідження зумовлена інформаційним перевантаженням, стрімким зростанням обсягів цифрового навчального контенту та обмеженими часовими ресурсами дорослих здобувачів освіти. Аналіз сучасних вітчизняних і зарубіжних досліджень (2021–2026) засвідчує активне використання генеративного штучного інтелекту за відсутності цілісних педагогічних технологій його системного застосування в андрагогічній моделі навчання. Запропоновано авторське визначення SmartКонспекту, розкрито концептуальні та методологічні засади педагогічної технології, окреслено моделі її впровадження в умовах змішаного, післядипломного та безперервного навчання дорослих. Подано приклади практичної реалізації SmartКонспекту та обґрунтовано педагогічні ефекти його використання, зокрема персоналізацію навчання, оптимізацію навчального часу та підтримку формувального оцінювання.