Діяльність тренера у сучасному спорті: проєктний підхід та інновації як основа професійної майстерності - Квасниця, Ірина Миколаївна; Квасниця, Олег Михайлович; Флерчук, Віктор Вікторович (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню та емпіричній верифікації моделі професійної майстерності тренера в умовах сучасних інноваційних трансформацій спортивної галузі. Актуальність дослідження зумовлена стрімким розвитком цифрових технологій та зростанням конкуренції, що вимагає від тренера переходу від традиційних педагогічних функцій до ролі багатофункціонального управлінця та аналітика. Метою роботи є розкриття сутності майстерності тренера як інтегративного феномену, що ґрунтується на поєднанні проєктного підходу та інноваційних технологій. У дослідженні використано системний аналіз наукової літератури, моделювання та анкетування тренерів-викладачів ДЮСШ. Наукова новизна дослідження полягає у визначенні структури професійної майстерності спортивного тренера через взаємопов’язані компоненти: проєктно-консультативний (проєктна домінанта), організаційно-управлінський, комунікативно-етичний, інноваційно-цифровий та гностично-рефлексивний (дослідницька домінанта). Обґрунтовано методологію підготовки спортсмена як тривалого інноваційного проєкту, що складається з фаз ініціації, планування, реалізації та моніторингу на основі об’єктивних даних. Результати дослідження виявили суттєвий «аналітичний розрив» у діяльності фахівців: при високому рівні мотивації до розвитку (65%) та активному використанні відеоаналізу (68%), лише 17% тренерів працюють зі спеціалізованими аналітичними платформами. Встановлено, що організаційно-управлінський компонент є найбільш сформованим (46% високого рівня), тоді як інноваційно-цифровий та проєктно-аналітичний блоки потребують суттєвої корекції через переважання суб’єктивізму у прийнятті рішень (майже 50% респондентів). Практичне значення роботи полягає у доведенні необхідності впровадження методу аналізу обʼєктивних даних та форм партнерської взаємодії (міждисциплінарної співпраці) для подолання технологічних дефіцитів у системі ДЮСШ. Узагальнено, що синергія проєктного управління та цифрових інновацій є фундаментом адаптивності сучасного тренера та запорукою підвищення результативності спортивної підготовки в умовах глобальних викликів.